Reszel - Informacje_i_wydarzenia
Pomysł na biznes - jak założyć firmę cateringową?
Nie od dzisiaj wiadomo, że lokal gastronomiczny to dosyć opłacalny pomysł na biznes. Zmianom ulega jedynie forma prowadzonej działalności. W ostatnich latach dużą popularnością cieszą się firmy oferujące catering okolicznościowy lub dietetyczny. O czym należy pamiętać, zakładając firmę cateringową? Przeprowadzimy Cię przez ten proces krok po kroku!
W jaki sposób założyć firmę cateringową?
Założenie firmy zajmującej się cateringiem to proces wieloetapowy. Pierwszym krokiem powinno być zbadanie lokalnego rynku. Jest to działanie mające na celu poznanie konkurencji, a także określenie potrzeb i preferencji klientów. Następnie należy określić swój cel biznesowy. Oznacza to, że musisz zdecydować, w czym dokładnie ma specjalizować się Twoja firma. Będzie to dieta pudełkowa czy może przygotowywanie posiłków na konkretne okazje?
Po przejściu dwóch pierwszych etapów przychodzi czas na sprawy formalne. Po pierwsze: wybierz strukturę biznesową. Czy Twoja firma będzie miała charakter jednoosobowej działalności gospodarczej, czy może np. spółki z ograniczoną odpowiedzialnością? Kolejnym krokiem powinno być uzyskanie wszystkich koniecznych pozwoleń. Jest to szczególnie ważne w przypadku gastronomii, której działalność musi spełniać określone standardy.
Kwestie formalne załatwione? Czas zająć się ofertą! Następnym etapem jest ustalenie menu oraz podpisanie umów z konkretnymi dostawcami. Kiedy oferta będzie już dopracowana, należy ustalić ceny poszczególnych pozycji. Pamiętaj, że muszą one jednocześnie pokrywać koszty funkcjonowania firmy, jak i być konkurencyjne na rynku. Tuż przed samym otwarciem biznesu należy również zatrudnić personel i zadbać o jego odpowiednie wyszkolenie.
Na koniec pozostają wszelkie działania marketingowe. W obecnych czasach większość usług realizowana jest z pomocą Internetu. Załóż więc stronę internetową oraz nawiąż współpracę z portalami branżowymi. Zadbaj także o marketing. Nikt nie dowie się o Twojej firmie, jeżeli nie zostanie ona dobrze wypromowana. Do tego celu możesz wykorzystać portale społecznościowe, a także tradycyjną formę reklamy.
Opakowania na żywność - jakie warto wykorzystać?
Prowadzenie firmy cateringowej wiąże się z koniecznością wykorzystania opakowań na żywność. W tym przypadku warto postawić na rozwiązania, które będą przyjazne dla środowiska, ale jednocześnie nie wpłyną negatywnie na jakość produktu. Dobrym pomysłem może być skorzystanie np. z opakowań papierowych lub biodegradowalnych. Ekologiczną i często polecaną opcją są także izotermiczne pojemniki styropianowe, których szeroki wybór możesz znaleźć pod linkiem https://www.hirsch-porozell.pl/produkty/opakowania/pojemniki-na-zywnosc/.
REKLAMA
opublikowano: 2023-04-04, © materiał zewnętrzny,
18