Reszel - Konkursy
Czwarta edycja konkursu "Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy”
Samorząd Województwa Warmińsko-Mazurskiego, Warmińsko-Mazurska Izba Rolnicza oraz Centrum Informacji Europe Direct Warmia i Mazury zaprasza do udziału w konkursie.
Celem konkursu jest zebranie unikatowych przepisów kulinarnych z obszarów wiejskich Województwa Warmińsko-Mazurskiego, opublikowanie ich w broszurze „Smaki Warmii Mazur oraz Powiśla na stołach Europy” oraz promocja jedynych w swoim rodzaju produktów i potraw, specyficznych dla dziedzictwa kulinarnego naszego regionu. Finaliści IV edycji konkursu „,Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla” będą kandydatami do finału na szczeblu regionalnym w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” w 2010 roku.
Konkurs będzie przebiegał w III etapach:
- I etap – nominacja do finałów subregionalnych konkursu.
- uczestnicy indywidualni:
Warmińsko-Mazurska Izba Rolnicza
Al. Marszałka Józefa Piłsudskiego 32
10-578 Olsztyn
tel/fax: 089 535 48 43
e-mail: europe_direct@olsztyn.wmirol.org.pl - •przedsiębiorstwa i szkoły:
Urząd Marszałkowski Województwa Warmińsko-Mazurskiego
Biuro Jakości i Znaków Regionalnych
ul. Emilii Plater 1
10-562 Olsztyn
fax: 89 521 98 59
tel. 089 521 98 50
e-mail: bjz@warmia.mazury.pl
z dopiskiem: „Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na Stołach Europy“
- uczestnicy indywidualni:
- II etap – finały subregionalne konkursu odbędą się: 7.11.2009 r. w Elblągu, 14.11.2009 r. w Ełku oraz 28.11.2009 r. w Szczytnie.
- III etap – finał regionalny konkursu dla laureatów I miejsc edycji subregionalnych 05.12.2009 r. w Olsztynie.
Uczestnikami konkursu mogą być mieszkańcy Warmii, Mazur i części Powiela przynależnego do Województwa Warmińsko-Mazurskiego: tzn. osoby fizyczne, przedsiębiorcy, szkoły oraz organizacje zrzeszające osoby fizyczne, w tym koła gospodyń wiejskich.
Zgłoszone produkty będą oceniane w dwóch kategoriach:
I. Produkty:
- a) Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego
- b) Produkty regionalne pochodzenia roślinnego
- c) Napoje regionalne
- d) Inne produkty regionalne
II. Potrawy – konkurs w tej części zostanie przeprowadzony dla dwóch grup uczestników:
- a) Przedsiębiorstwa (restauracje, zajazdy, masarnie, cukiernie, gospodarstwa agroturystyczne powyżej 5-ciu pokoi) i szkoły;
- b) osoby fizyczne i organizacje zrzeszające osoby fizyczne (w tym koła gospodyń wiejskich) oraz gospodarstwa agroturystyczne do 5-ciu pokoi.
Zgłoszenia oraz Regulamin konkursu:
REKLAMA
opublikowano: 2009-10-19, © Urszula Sawa,
3010
ostatnie artykuły z tego działu:
- KONKURS "PIENIĄDZ PRZYSZŁOŚCI"
- KONKURSY WIEDZY O UZALEŻNIENIACH ORAZ WIEDZY O AIDS ROZSTRZYGNIĘTE!
- Konkurs na ZAGRODĘ, POSESJĘ lub WITRYNĘ
- 7 Cudów Funduszy Europejskich
- Gimnazjum zaprasza uczniów do wzięcia udziału w konkursie geologicznym
- Zaproszenie na wystawę
- Informacje archiwalne o konkursach
- Wyniki konkursu fotograficznego „Drzewo”
- Festiwal Nauki - konkurs wojewódzki
- Przypominajka
- dalej...