Reszel

Reszel - miasteczko na Warmii

Przysłowia ludowe: Gdy zbyt długo złota jesień trzyma nagle przyjdzie zima

Jesteś tu: strona główna < Konkursy <

Reszel - Konkursy

Konkurs na najsmaczniejszą, tradycyjną potrawę.

Ślimaki jedzą Francuzi, Włosi i Hiszpanie. Polacy bigos, Pirogi Rosjanie ....., a co jedzą Reszelanie?

Regulamin Konkursu na najsmaczniejszą, tradycyjną potrawę - produkt regionalny miast Cittaslow

§ 1.

Organizator:
Organizatorem „Konkursu na najsmaczniejsza, tradycyjną potrawę - produkt regionalny miast Cittaslow” , zwanego dalej konkursem jest Stowarzyszenie Kulturalne „Reszelanie” i Burmistrz Miasta Reszel, zwanych dalej organizatorem.

§ 2.

Celem konkursu jest:

  • 1.poszukiwanie produktu lokalnego miast skupionych w Polskiej Krajowej Sieci Miast Cittaslow
  • 2.przypomnienie starych, sprawdzone przepisów na potrawy, identyfikacja i zgromadzenie wiedzy o potrawach regionalnych,
  • 3.promocja potraw regionalnych,
  • 4.wymiana doświadczeń kulinarnych pomiędzy uczestnikami konkursu,
  • 5.budowa tożsamości kulturowej regionu warmińsko-mazurskiego w oparciu o ciągłość tradycji przekazywaną z pokolenia na pokolenie
  • 6.wspieranie lokalnej tożsamości.

§ 3.

Konkurs przeznaczony jest do:

  • 1.osób indywidualnych – dorosłych mieszkańców zamieszkujących Miasta i Gminy: Biskupiec, Bisztynek, Reszel i Miasta Lidzbark Warmiński;
  • 2.restauratorów, właścicieli barów, stołówek, stowarzyszeń, kół gospodyń wiejskich, kół myśliwskich z w/w terenu;
§4.

Zgłoszenie do konkursu

  • 1.Organizator ma swą siedzibę na czas konkursu w Biurze Promocji Miasta Urzędu Miasta ul. Rynek 24; 11-440 Reszel tel. 089 755 39 09
  • 2.Udział w konkursie należy zgłosić na adres organizatora lub poczta elektroniczną reszelanie1986@wp.pl w nieprzekraczalnym terminie do dnia 05 czerwca 2009r do godz. 15.00 wypełniając kartę zgłoszeniowo - konkursową (wzór karty dostępny na stronach internetowych www.reszelanie.pl; www.reszel.pl i w siedzibie organizatora.
  • 3.Mile widziane jest wcześniejsze zgłoszenie do Organizatora przepisu i opisu przygotowania potrawy.
  • 4.Każdy podmiot uczestniczący w konkursie może przygotować do degustacji potrawę konkursową oraz udostępnić przepisy potrawy w formie ulotek podczas finału konkursu.
  • 5.Specjalna nagrodę od organizatora otrzyma potrawa przygotowana ze ślimaka lub w kształcie ślimaka – symbolu Miast Sieci Cittaslow.
  • 6.Każdy z autorów może zgłosić do konkursu nie więcej niż jedną dowolną potrawę.
  • 7.Wszyscy uczestnicy konkursu otrzymają dostęp do miejsca ekspozycji i ustawienie swojej potrawy na 15 minut przed rozpoczęciem konkursu.
  • 8.Produkty na konkurs każdy zapewnia we własnym zakresie.
  • 9.Uczestnictwo w konkursie jest bezpłatne.
  • 10.Technika wykonania potrawy jest dowolna.
  • 11.Konkurs jest jednoetapowy.
  • 12.Organizator zapewnia uczestnikom stoisko wystawiennicze
§5.

Przebieg konkursu

Oceny potraw dokona specjalnie powołane przez organizatora Jury, które rozstrzygnie konkurs, wyłaniając laureatów najlepszych potraw podczas trwania imprezy w dniu 13 czerwca 2009r.

  • 1.W sytuacjach interpretacji, nieobjętych niniejszym regulaminem wszystkie rozstrzygnięcia w tym zakresie podejmuje organizator konkursu.
  • 2.Autorzy przepisów kulinarnych, zgłaszając udział w konkursie, wyrażają zgodę na wykorzystywanie i przetwarzanie własnych danych osobowych przez organizatora konkursu i w wydawnictwach reklamowych i promocyjnych) – Ustawa o ochronie danych osobowych z dn. 29 sierpnia 1997 roku, Dz. U. Nr 133, poz. 833, z późn. zm.

§6.

Finał konkursu.

  • 1.Do oceny swojej pracy kulinarnej uczestnicy konkursu przynoszą gotową – przygotowaną potrawę w dniu konkursu tj. 13 czerwca 2009r. o godz. 17.00. na teren imprezy w Reszlu - plac przed ratuszem ul Rynek.
  • 2.Każda potrawa otrzyma swój numer (do pobrania u organizatora w dniu konkursu) i bezimiennie będzie dokonywana jej ocena.
  • 3.Jury oceni: charakter, estetykę podania potrawy, smak i wygląd. Walorem będzie wytwarzana na małą skalę, tradycyjnymi metodami, wywodzące się z tradycji i kultywowanych zwyczajów.
  • 4.Jury, rozstrzygając konkurs będzie zwracała uwagę na:
    • •smak potrawy 1 – 10 punktów
    • •dostarczenie przepisu - 5 punktów
    • •sposobu przygotowania - 5 punktów
    • •regionalność 1 – 5 punktów
    • •oryginalność 1 – 5 punktów
    • •łatwość przyrządzenia 1 – 5 punktów.
    • •czas potrzebny do przygotowania 1 – 5 punktów.
    • •Maksymalnie uczestnik może otrzymać 40 punktów.

Decyzja komisji Konkursowej jest ostateczna.

§7.

Ogłoszenie wyników konkursu

W konkursie zostanie wyłonionych trzech laureatów w kategorii: indywidualnej, zespołowej i potrawy ze ślimaka lub w kształcie slimaka. Laureatom i uczestnikom konkursu zostaną wręczone nagrody pieniężne oraz pamiątkowe dyplomy.

Karta zgłoszenia

Za zarząd
Stowarzyszenia Kulturalnego „Reszelanie”
Mirosław Bogdanowicz
prezes

REKLAMA

opublikowano: 2009-05-13, © Mirosław Bogdanowicz,

1438

ostatnie artykuły z tego działu: