Reszel - Wydarzenia_szkolne
„Od ziarna do chleba”, czyli z wizytą w „Młynomagu”
10 maja 2022r. dzieci z klas 3b i 3c pod opieką nauczycielek oraz rodziców udały się na pieszą wycieczkę do młyna, żeby poznać proces produkcji mąki i przybliżyć sobie pracę młynarza.
Na miejscu dzieci obserwowały ważenie pojazdu ze zbożem oraz dokonywanie kontroli jakości przywiezionego ziarna. Widziały pracę podajnika, który dostarcza przywiezione zboże do młyna. Potem wędrowały w młynie na kolejne piętra obserwując pracę ludzi i obsługiwanych przez nich maszyn. Zobaczyły wstępny przemiał ziaren, przesiewanie mąki, jej workowanie oraz pakowanie do torebek papierowych.
Po młynie oprowadził nas Pan Krzysztof Myszkowski, który w zrozumiały dla dzieci sposób opowiadał o produkcji mąki i o pracy młynarzy. Przybliżył również dzieciom historię młyna.
Druga część pobytu w młynie to spotkanie z Panią Joanną Myszkowską, podczas którego dzieci poznały różne rodzaje mąki pszennej i żytniej. Dowiedziały się jak powstaje kasza manna, co to jest mąka krupczatka, mąka razowa i otręby. Przekonały się, że mąki mają różne odcienie bieli, różnią się grubością przemiału i są wykorzystywane do różnych wypieków – jedne na chleb pszenny, inne na słodkie ciasta, a jeszcze inne na ciemne bułki czy chleb razowy.
Na placu przed młynem dzieci weszły na wagę służącą do ważenia pojazdów i okazało się, że dzieci z klasy 3b ważą razem 780kg, a dzieci z klasy 3c –708kg. Różnica wynika oczywiście z liczby dzieci.
Podczas wędrówki do młyna dzieci miały okazję sprawdzić w praktyce znajomość zasad bezpiecznego poruszania się ulicą poza obszarem zabudowanym.
------------------------
Serdecznie dziękujemy Państwu Joannie i Krzysztofowi Myszkowskim za zaproszenie nas do młyna na bardzo ciekawą wycieczkę.
Dziękujemy również mamom, które wsparły nauczycieli w opiece nad dziećmi podczas wycieczki.
REKLAMA
opublikowano: 2022-05-24, © Organizatorzy,
635